Валута
BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Език
Меню
Профил
Език
  • Начало +
Вижте всички статии

Как се заточват ножове

Как се заточват ножове

Как да заточим нож бързо и лесно

Грубо заточване на ножове

zatochka-nojzatochka-nozha4Грубото заточване се извършва на сухо върху груб брус, като най-често се използва двустранен брус, който от едната страна има груба шлайфаща повърхност а от другата гладка. Острието трябва да се заточва от двете страни еднакво и равномерно. Постигаме го с еднакъв брой движения и с еднакво усилие върху шмиргеловия камък. Също така е важно да държим един и същи ъгъл при всяко движение.

Ъгъл на заточване на ножове

Правилният ъгъл на заточване на ножове обикновено е даден от производителя. За стандартни кухненски ножове той е 19° а за джобни ножове и ловджийски ножове ъгълът на заточване е 24°.

Заточване на ножове на шмиргел

zatochka-nozhНожовете не трябва да се заточват на електрически дисков шмиргел. Това се прави в изключителни случаи, когато острието е така силно наранено, че на обикновения брус не може да се заточи. В такъв случай шмиргелим ножа на въртящия се диск с максимална периферна скорост до 5 m/s. След като на грубо възстановим острието на електрическия шмиргел, пристъпваме към грубото заточване с брус.

Някои специални ножове като например известната марка „Victorino“x или кованите кухненски ножове имат издута форма на острието за по-голяма износоустойчивост. Да се постигне добро заточване на ножове от този тип е трудна технологична задача. В домашни условия е почти невъзможно да се направи такова заточване. Тези ножове не се заточват с класически брус а със специални точила с твърдосплавни пластини, с които се заточва само върха на острието.

Фино заточване на ножове

За разлика от грубото заточване при финото заточване брусът се плъзга върху острието на ножа. Отново се стремим да държим същия ъгъл на заточване, при който сме извършили грубото заточване. Използваме фината страна на бруса или фино точило или масат. Финият брус се намокря преди работа, най-добре със смазочно масло или дори и с вода. Това не се прилага при фино заточване с масат.

Грижи за ножовете

Ножовете никога на слагаме заедно в една кутия, за всеки нож трябва да има отделна преградка. Ножът може да бъде опрян с острието върху дървена подложка, закачен на магнитна шина или поставен в специален контейнер за ножове.

За запазване остротата на ножа е добре регулярно да се минава с масата.

Ножовете е добре да се съхраняват чисти и сухи.

Добре заточения нож винаги е удобен за работа, не се изисква голямо усилие при рязането и по този начин намалява и риска от порязване. Въпреки всичко използването на този инструмент крие винаги потенциална опасност и затова с него трябва да се борави внимателно и отговорно.

Разнообразието на ножовете

За определените видове дейности трябва да се използва и специализирания за тази работа нож. Затова има и такова голямо разнообразие от видове ножове.

В кухнята ще намерите нож за месо, нож за хляб, нож за сирене, нож за филетиране и още много различни видове – за риба, за плодове, за белене, за обезкостяване и подобни.

За различни видове хобита ще срещнете също голямо разнообразие – рибарски ножове, ловджийски ножове, ножове за дране.

Естествено има и ножове за самозащита – нож пеперуда, автоматичен нож, самофиксиращи се ножове, ножове за оцеляване в екстремни условия, военни ножове, но за всички е важно винаги да имат добре заточени остриета.

Инструменти за заточване на ножове

брусове за заточване И накрая ще споменем и някои от инструменти за заточване Разнообразието при инструментите за заточване на ножове е така голямо както и самите ножове

За грубо заточване се използва груб брус или шлифовъчен камък.

Точило за ножове с въртящ се керамичен камък, 857000, FISKARSkamak-857000-FISKARSЗа фино заточване се ползва фин брус.

Днес вече съществуват различни точила за ножове с въртящи се дискове или с твърдосплавни остриета.

Точило за ножове и ножициСъщо така може да намерите и специални заточващи машини за ножове, при които заточващите дискове се задвижват от електромотор.

В кухнята пък най-често се използва масат за заточване.

И запомнете – острият инструмент може да ни нарани, но при тъпия инструмент използваме повече сила и енергия и при него вероятността от инцидент е парадоксално по-висока.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
Pazaruvaj.com Pazaruvaj - Надежден помощник за покупки