Валута
BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Език
Меню
Профил
Език
  • Начало +
Вижте всички статии

10 съвета от Майстори

10 съвета от Майстори

На пазара има главозамайващ брой безжични инструменти, батерии и зарядни устройства. Похарчването на големи суми пари за тях е сравнително лесно. Но да направиш, така че похарчените пари да възвърнат инвестицията ти си е трудна работа. Познаването на правилния начин за използване и грижа за вашите безжични инструменти, може да бъде разликата между това да имате литиево-йонна батерия, която умира след една година, и такава, която все още е силна след три. Прочетете за съвети в това ръководство на купувача, които ще ви помогнат да извлечете максимума от вашите акумулаторни инструменти.

 

СЪВЕТ 1: КУПЕТЕ ЛИТИЙ-ЙОН (LI-ION)

Литиево-йонните батерии бързо изместват никел-кадмиевите като стандартни батерии на безжични инструменти. Въпреки че литиево-йонните (Li-Ion) батерии могат да струват два пъти повече и отгоре, те си заслужават. Те са малки и леки, работят с максимална мощност по-дълго, добри са за два до три пъти повече цикли на зареждане от никеловите и могат да седят месеци, без да губят заряд.

Те обаче имат няколко недостатъка. Освен финансовите разходи, те се представят по-зле от никеловите при екстремни температури (под нулата и над 105 градуса F). Но конкуренцията между производителите започва да понижава цените на литиево-йонните батерии. А най-новите "интелигентни" зарядни устройства и "екстремни метеорологични характеристики" помагат да се запазят охладени литиево-йонни батерии по време на зареждане и да работят по-дълго при температури под нулата.

В заключение за Литиево-йонна батерия (Li-Ion) може да се каже:

Литиево-йонните батерии са по-малки, по-леки и могат да издържат по-дълго от никеловите.

СЪВЕТ 2:  ШЕСТ НАЧИНА ДА УДЪЛЖИТЕ ЖИВОТА НА ЛИТИЕВО-ЙОННАТА БАТЕРИЯ.

Литиево-йонна батерия и зарядно устройство

Най-добре е да държите литиево-йонните батерии напълно заредени, да ги съхранявате на хладно място и да ги използвате често.

Литиево-йонната батерия е скъпа. Следвайте тези съвети, за да получите най-голяма възвръщаемост на вашата инвестиция.

1 - Не ги разреждайте напълно!

Пускането на литиево-йонна батерия до пълното й разреждане може да доведе до ранна смърт. Опитайте се да не го разреждате под 20 процента, преди да ги презаредите. Заредете ги, когато забележите дори най-малкия спад в производителността. Не чакайте, докато вашият инструмент спре да работи.

2 Зареждайте ги често!

Може би сте чували, че е най-добре да зареждате батерии само когато имат нужда от тях. Не е вярно. Честото зареждане е добро за тях, дори когато са само частично разредени.

3 Заредете ги при правилната температура!

Оптималният температурен диапазон за зареждане на литиево-йонни батерии е от 7℃ до 29 ℃ градуса по целзий. Зареждането им при екстремни температури (под 0℃  градуса по целзий и над 40℃  градуса по целзий) нарушава химичната реакция, протичаща в клетките и може да доведе до трайна загуба на време за зареждане. Дръжте зарядното устройство на закрито или на сянка.

4 Съхранявайте ги частично зареден, където е хладно (но да не замръзват)!

Литиево-йонните батерии обикновено издържат три до пет години, ако се съхраняват правилно. Екстремните температури съкращават живота им, така че не ги съхранявайте в камиона, гаража или фризера. Съхранявайте ги на хладно място, като вашето мазе или хладилник, с около 40 процента от заряда им. Това частично зареждане поддържа батерията и нейната защитна верига да работят по време на съхранение. Не ги съхранявайте без заряд под 40%.

5 Купувайте нови батерии!

Литиево-йонните батерии имат краен живот. Те започват бавно да се разграждат веднага след като са произведени, така че е важно да купувате възможно най-нови батерии. Проверете кода на датата на батерията или опаковката, за да сте сигурни, че купувате нова батерия. Хубаво е батерията да не е престояла при търговеца повече от една година.

6 Използвайте често батериите!

Не купувайте допълнителна батерия и я съхранявайте дълго време. Батерията ще се разгражда по-бързо, ако не се използва поне на всеки няколко месеца. Ако имате две, не забравяйте да ги използвате и двете.

От редактора:

Прочетете ръководството
на собственика за грижата за батериите. Работя във компания за индустриални
доставки и постоянно виждам хора да връщат инструменти, защото батериите не
издържат поради лоши грижи.

СЪВЕТ 3: СПЕСТЕТЕ ПАРИ С ГОЛИ ИНСТРУМЕНТИ.

След като разполагате с батериите, купувайте съвместими инструменти без батериите на по-ниска цена.

Няколко производители като DeWALT, Black+Decker, Milwaukee, Makita, Bosch и други предлагат голи инструменти (или само инструмента без батерии и зарядно устройство) и това, което виждате в магазините за инструменти, често е само част от наличното. Проверете онлайн марките предлагащи най-голям избор от голи инструменти. Акумулаторният трион (зеге) на 18V от DeWALT струва около 400 лева долара при онлайн търговците.

СЪВЕТ 4: ДВЕ БАТЕРИИ СА ПО-ДОБРИ ОТ ЕДНА.

Купете комплект с две батерии. Почти винаги е по-евтино, отколкото да купите безжичен инструмент с една батерия и да купите втора батерия отделно.

Допълнителна батерия е задължителна, освен ако не искате батерията да реши кога ще правите почивки.

СЪВЕТ 5: ПАЗАРУВАЙТЕ СИСТЕМА, А НЕ САМО ИНСТРУМЕНТ.

 

 

Може да бъдете привлечени от определен инструмент, но помислете за бъдещи инструменти, преди да изберете. Ако батериите и зарядното устройство от вашия първи инструмент могат да захранват други инструменти, можете да си купите „голи“ инструменти в бъдеще и да спестите много пари. Повечето производители предлагат голямо разнообразие от инструменти, които използват един и същ тип батерия. По-специално 18V, а вече и 12V, инструменти имат широка гама от възможности.

Системата XR, FlexVolt на DeWALT, както и M12, M18 и MX FUEL на Milwaukee  (показана тук) разполага с повече от 50 инструмента, които пасват на 18-волтовата батерия и включват четкови и безчеткови акумулаторни инструменти за градината и работилницата ви. Задържането с един размер на напрежението от една марка означава, че винаги ще имате заредени батерии и достатъчно зарядни устройства. 

 

СЪВЕТ 6: ЕРАТА НА БЕЗЧЕТКОВИТЕ ИНСТРУМЕНТИ.

 

Акумулаторен безчетков ударен винтоверт – IMPACT

 

Безчетковият двигател работи по-ефективно и осигурява повече време на работа, което е с 50% по-дълго или повече, в сравнение с четковите двигателите.

Професионалните производители предлагат поне няколко инструмента с безчеткови двигатели. Безчетковите двигатели елиминират физическата връзка между частите, което елиминира триенето и загубата на енергия. Производителите твърдят, че безчетковите двигатели увеличават времето на работа с 50% и повече в сравнение с двигателите с четки. Ранните отзиви сред потребителите са изключително положителни.

Първоначално безчетковите инструменти ще струват от 30 до 100 лева повече от версиите с четка и ще бъдат ограничени до бормашини, ударни винтоверти и ударни гайковерти. Но тъй-като тази технология придобива по-широко признание, цените непременно спаднат и в момента ще намерите безчеткови двигатели в триони и други видове инструменти.

(И след това следете за големи отстъпки на инструментите с четки двигатели!)

 

СЪВЕТ 7: КУПЕТЕ БАТЕРИИ С МАНОМЕТРИ.

 

 

„Манометрите“ (показване на текущия заряд на батерията) могат да бъдат спасител за литиево-йонни батерии. Не само можете с един поглед да разберете колко заряд е останал, когато имате да изкачите безброй стъпала, но и ще удължите живота на батерията, като я поставите на зарядното устройство, преди тя да бъде напълно разредена.

СЪВЕТ 8: УМНИТЕ ЗАРЯДНИ УДЪЛЖАВАТ ЖИВОТА НА БАТЕРИЯТА!

Зарядно устройство за батерии Makita

Makita DC18RC охлажда гореща батерия преди зареждане.

 

Батериите са най-скъпата част от вашия акумулаторен инструмент и лошото зарядно устройство може да съкрати живота на батерията ви поради неправилно зареждане и прегряване. „Умните“ зарядни устройства като Makita DC18RC, DeWALT DCB118, Milwaukee M12-18FC и други имат електронни сензори и контроли за температура и напрежение, които комуникират с чип вътре в батерията за оптимално зареждане. Зарядното устройство Makita DC18RC (снимката) има вентилатор, който издухва въздух през батерията, за да го охлади преди зареждане, така че батерията да може да се зарежда бързо (литиево-йонна батерия от 3.0 Ah се зарежда за 22 минути). Това струва около 160 лв. и повече във физическите и онлайн магазините на търговците.

СЪВЕТ 9: ЕДНО И СЪЩО НАПРЕЖЕНИЕ, РАЗЛИЧНО ВРЕМЕ НА РАБОТА!

Сравнете времето за изпълнение.

 

             Батериите с по-дълго време на работа са по-големи и по-тежки.

Батериите с едно и също напрежение често се доставят с различни стойности на усилвателния час (Ah – ампер час). Тези с по-високи Ампери са по-големи и по-тежки и струват повече и имат по-дълго време на работа. Някои компании изброяват усилвателите на батерията; други ги назовават (като компактната версия и XR/FlexVolt на DeWalt, M12/M18 на Milwaukee и др.

Компактна 2,0-Ah батерия (срещу по-голяма 5,0-Ah батерия) обикновено е добре за домашни любимци през уикенда, особено с бързо зарядно устройство.

От редактора:

Акумулаторните батерии са за инструменталната индустрия това, което са мастилените касети за индустрията на принтерите.

СЪВЕТ 10: НЕ ОТПИСВАЙТЕ КАБЕЛНИ ИНСТРУМЕНТИ!

 

 

Не можете да спорите с удобството на безжичните инструменти. Но в повечето случаи батериите ще умрат много преди да сте изхабили инструмента. А в случай на инструменти, изискващи тежка мощност, като циркуляри и саблени триони, използването на кабелни инструменти е по разумния избор. Те ще продължат вечно и ще струват по-малко.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари
Pazaruvaj.com Pazaruvaj - Надежден помощник за покупки